B2B

Relatiebeheer: hoe zet je geschenken effectief in om de band met klanten te verstevigen?

Als het gaat om relatiebeheer, zijn geschenken een geweldige manier om de band tussen een bedrijf en haar klanten te versterken. Maar hoe gebruik je geschenken effectief om deze relatie te verbeteren? In dit artikel bekijken we de beste manieren om geschenken in te zetten voor relatiebeheer.

Waarom zijn geschenken belangrijk voor relatiebeheer?

Het geveb van geschenken aan klanten is een fundamenteel onderdeel van relatiebeheer. Of het nou een luxe relatiegeschenk is of een kleine, geinige gadget: door een blijk van waardering te geven aan je klanten, toon je aan dat je geeft om hun loyaliteit en betrokkenheid bij jouw merk. Het is ook een geweldige manier om potentiële klanten te winnen en zelfs om bestaande klanten te behouden die anders weg zouden kunnen gaan.

Geschenken: welke soorten werken goed?

Er zijn verschillende soorten geschenken die je kunt geven, afhankelijk van je doelgroep en het thema van je bedrijf. Hieronder volgen enkele populaire opties:

 • Praktische cadeaus: dit zijn geschenken die dagelijks gebruikt kunnen worden, zoals notitieboekjes, pennen of drinkflessen.
 • Gepersonaliseerde cadeaus: deze geschenken zijn op maat gemaakt voor de ontvanger, bijvoorbeeld mokken of telefoonhoesjes met hun naam of foto erop.
 • Ervaringscadeaus: hierbij gaat het om ervaringen, zoals een dagje uit of een dinerbon.
 • Luxe cadeaus: dit zijn geschenken van hoge kwaliteit, zoals een fles goede wijn of een merk tas. Ook kerstpakketten vallen hieronder.

Het type cadeau dat je geeft, hangt sterk af van de relatie die je hebt met je klanten. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en in gedachten te houden wat je doelgroep zou waarderen.

Wanneer geef je geschenken weg?

Het is essentieel om op het juiste moment geschenken te geven. Hieronder volgen enkele situaties waarin geschenken goed werken:

 • Nieuwe klanten verwelkomen: in deze fase kan een klein welkomstgeschenk de indruk versterken en eventuele zorgen wegnemen.
 • Verjaardagen en jubilea: dit zijn ideale gelegenheden om je waardering te laten blijken.
 • Bedankjes bij speciale gelegenheden: hierbij kun je denken aan vakanties, feestdagen of het bereiken van belangrijke mijlpalen.
 • Terugkoppeling vragen: als je feedback wilt vragen over je product of dienst, kan het geven van een geschenk je klanten motiveren om hun eerlijke mening te geven.

Tips om het beste uit je geschenken te halen

Ten slotte hebben we nog een aantal tips die je kunnen helpen om je geschenken optimaal in te zetten voor je relatiebeheer:

 • Wees persoonlijk en uniek: zorg ervoor dat je met je geschenk aan de ontvanger laat zien dat hij of zij belangrijk is voor jouw bedrijf en dat ze geen standaardcadeau hebben gekregen.
 • Houd rekening met de kosten: het is belangrijk om je budget goed te plannen en van tevoren te kijken welk budget past bij jouw doel.
 • Verpakking is belangrijk: een geschenk dat mooi verpakt is, maakt meer impact dan een onhandig (of helemaal niet) ingepakt cadeau.
 • Houd het relevant: zorg dat je cadeau aansluit bij de interesses of behoeften van je klant.
 • Behandel alle klanten gelijkwaardig: ook als een klant veel besteedt, mag dit niet leiden tot bevoordeling in de vorm van duurdere cadeaus.

Door deze tips op te volgen en regelmatig geschenken te geven die zowel nuttig als relevant zijn voor je klanten, kun je de relatie met je klanten aanzienlijk verbeteren.

Kortom,

Geschenken zijn een krachtige manier om relaties met je klanten te versterken en het gebruik ervan moet daarom strategisch worden benaderd. Door de juiste relatiegeschenken te bedrukken, op het juiste moment te geven en ze op een gepersonaliseerde manier aan te bieden, kun je de band met klanten effectief verstevigen.