De nieuwe regels voor kopen in China
De nieuwe regels voor kopen in China
Per 1 juli veranderen een aantal zaken als je goederen besteld bij een winkel in China. We gaan bespreken wat er hetzelfde blijft en wat deze veranderingen zijn en waar je op moet letten als je iets uit China wilt bestellen. Uiteraard gelden deze regels ook voor bestellingen uit andere landen van buiten de Europese Unie.
Invoerrechten en BTW
Dit is een punt dat niet verandert. Onder de 150 euro betaal je ook na 1 juli geen invoerrechten als je iets uit China laat komen. Over zaken boven de 22 euro die je in China besteld betaalde je voor 1 juli btw en dat blijft ook zo.
Verzendkosten
Op dit moment hoef je meestal geen verzendkosten te betalen als je iets in China bestelt. Dat is te danken aan een oud verdrag, waarin China geregistreerd staat als ontwikkelingsland. Om deze landen te helpen is destijds besloten dat zij minder verzendkosten hoeven te betalen voor de export.
Inmiddels is China absoluut geen ontwikkelingsland meer en het zal dan ook niet zo zijn dat dit voordeel nog jarenlang behouden blijft. Het zal echter nog wel even duren voordat de consumenten verzendkosten moeten betalen bij pakketjes uit China. Er zullen namelijk eerst nog concrete plannen gemaakt moeten worden om dit te wijzigen.
Leestip: Is Airydress betrouwbaar? Onze ervaringen met Airycloth: compilatie reviews Nederland en België
Inklaringskosten
Tot nu toe was het zo dat PostNL pakjes moest controleren en hier aangifte van moest doen bij de douane. Dit kost uiteraard tijd en dus geld. Deze kosten bedragen op dit moment 13 euro per zending, mits deze minder dan 150 euro in waarde is. Boven de 150 euro bedragen de huidige inklaringskosten 32 euro.
Vanaf 1 juli gaan deze kosten omhoog. Ongeacht de prijs van je bestelde goederen komt er 14 euro bij aan inklaringskosten. Dat kan dus een veelvoud zijn van het bedrag dat je hebt besteld.
IOSS
Er is dan ook aan een oplossing voor dit probleem gewerkt. Deze oplossing is een nieuw systeem: IOSS. Het staat voor Import One Stop Shop.
Dit houdt in dat webshops die zich bij dit initiatief hebben aangesloten direct al btw aan de klanten berekenen en dit aan de douane afdragen. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de douane jouw pakketje niet meer hoeft te controleren waardoor je geen extra kosten meer hoeft te betalen.
Een ander voordeel van een webshop die zich aan heeft gesloten bij dit systeem is de kortere levertijd. Omdat de douane niet meer hoeft te bekijken wat er ingevoerd wordt gaat er geen extra tijd meer verloren en wordt je bestelling dus sneller afgeleverd.
Conclusie
Als je iets in China wilt bestellen is het dus van belang om te controleren of de webshop aangesloten is bij IOSS. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder hoeft te betalen, maar ook dat je pakje er sneller is.